Incaltaminte pentru pescuit la copca

In zilele noastre, pescuitul la copca este mai mult o activitate recreationala sau un sport si nu mai este nicidecum practicat pentru simplul scop de a suplimenta necesarul de hrana al familiei. Cu toate acestea pescuitul in zilele geroase ale iernii este raspandit din America de Nord si Canada pana in Europa nordica si alte regiuni unde gheata este rezistenta si permite acest tip de activitate. Pescuitul la copca poate fi practicat foarte simplu prin crearea unei gauri in gheata, intinderea unei undite si statul pe un scaun in asteptarea pestilor sau poate fi un mod de petrecere a timpului cu o multime de prieteni intr-un adapost confortabil, dotat cu frigider si televizor cu antena prin satelit.

pescuit la copca
pescuit la copca

Regulile pescuitului la copca

1. Nu plecati niciodata singuri la pescuit pe gheata. Pescuitul la copca ramane un sport periculos si nu poti sti cand vei avea nevoie de ajutor de urgenta. Mergeti in grup si mentineti liniile de comunicare deschise pentru a putea apela la ajutor specializat daca este necesar.

2. Evitati cu orice pret alcoolul. Bauturile alcoolice provoaca vasodilatatie si prin urmare faciliteaza pierderea de caldura si instalarea hipotermiei. In plus, alcoolul scade capacitatea de reactie si faciliteaza luarea de decizii pripite si necugetate care pot pune serios in pericol viata participantilor la expeditie.

3. Nu aduceti pe gheata animale de companie fara lesa si nu lasati copiii nesupravegheati.

4. Daca ai cazut in apa misca-te pana la marginea ghetii si foloseste un obiect ascutit si puternic pentru a te salta din apa. Moartea survine prin hipotermie mai degraba decat prin inec la perscuitul la copca. Dupa ce ai cazut, ai la dispozitie doar cateva minute pentru a iesi inainte ca tot corpul sa devina prea intepenit si afectat de raceala pentru a  te putea salva. Dupa ce ai reusit sa iesi, rostogoleste-te cativa metri din zona gaurii inainte de a te ridica in picioare. Cauta adapost, schimba-ti hainele si bea lichide calde cat mai rapid dupa iesirea din apa. Ai la dispozitie 10-15 minute maxim inaite de instalarea hipotermiei severe.

5. Informati-va cu privire la pericolele hipotermiei.

Hipotermia apare atunci cand temperatura corpului scade sub normalul de 37°C pana la 35°C sau chiar mai putin. Apa rece accelereaza instalarea si progresia hipotermiei, corpul uman pierzand caldura de 25 de ori mai repede in apa rece decat in aer rece. Hipotermia afecteaza creierul, inima, plamanii si alte organe vitale ale corpului. Chiar si o forma usoara de hipotermie afecteaza capacitatea fizica si acuitatea mentala a unei persoane crescand astfel riscul de accidente. Semnele ca o persoana este aproape de hipotermie sunt tremuratul puternic, coordonarea slaba si scaderea capacitatii mentale. Odata cu progresia hipotermiei, tremuratul inceteaza, coordonarea este sever afectata iar confuzia se transforma in incoerenta si irationalitate. Hipotermia severa se manifesta prin piele lucioasa de culoarea ghetii, persoana devenind treptat inconstienta si parand decedata.

6. Folositi incaltaminte si imbracaminte adecvata pentru pescuitul la copca.

Imbracamintea adecvata zilelor de pescuit la copca trebuie sa fie stratificata, izolatoare si confortabila atat in partea de sus cat si in cea de jos a corpului. Nu trebuie sa lipseasca manusile, caciula, ochelarii de zapada si cizmele rezisteste la temperaturi scazute. Protejarea extremitatilor trebuie sa constituie o prioritate pentru ca degeraturile sunt un pericol real in zilele geroase de iarna petrecute afara. Exista cizme de cauciuc care contin ciorapi detasabili si care rezista temperaturilor de -50 pana la -70°C.

cizme de cauciuc -70 grade
cizme de cauciuc -70 grade

Achizitionarea unor astfel de cizme va poate scuti de multe neplaceri cauzate de frigul patrunzator din miezul iernii.

Pentru a viziona o varietate de incaltaminte de iarna click aici: http://www.magazinoutdoor.ro/212-cizme-iarna

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.