Contrar opiniei generalizate ca o vacanta la ski costa mult si prin urmare este apanajul celor celebri si bogati sa se bucure de acest sport de iarna, schiatul a devenit in ultima vreme o modalitate convenabila si foarte populara de petrecere a unei vacante cu familia sau prietenii. O vacanta activa pe partiile din tara sau din strainatate nu iti va face o gaura mai mare in buget decat orice alta vacanta petrecuta lenevind la soare. Schiatul poate deveni o traditie de familie, asteptata cu drag in fiecare iarna, iar resorturile de ski ofera o varietate intreaga de posibilitati adaptate nevoilor fiecarui individ sau fiecarei familii.
Ochelarii de ski nu trebuie sa lipseasca din bagaj din urmatoarele motive:
- la altitudini mari, aerul este rarefiat si filtreaza mai putin razele UV;
- reflexia razelor solare pe zapada este mult mai stralucitoare si mai intensa;
- vantul iti poare face ochii sa lacrimeze si sa iti incetoseze astfel vederea;
- particulele de gheata iti pot intra in ochi mai ales la coborarea in viteza;
- ramuri mai mari sau mai mici iti pot lovi ochii daca ajungi cumva in zona copacilor.
Continut articol
Caracteristicile ochelarilor de ski
Caldura corpului si aerul rece conduc automat la formarea condensului. Ochelarii de ski au mai multe mijloace de prevenire a condesului si in special a aburirii lentilelor.
Lentile duble sau multistrat
Lentilele formeaza o bariera termica rezistenta la aburire. Tratamentul special impotriva aburirii contribuie si el la eficienta ochelarilor si la indepartarea acestui inconvenient. Acest tratament poate fi deja aplicat pe lentile sau poate fi aplicat chiar inainte de a porni pe partie sub forma unei solutii. Exista bureti sau bucati de material moale imbibate in aceasta solutie anti aburire care pot fi utilizate in caz de necesitate. Partea de sus, laterala si cea de jos a ochelarilor sunt esentiale pentru controlul aburirii prin gaurile de ventilatie mai mici sau mai mari care permit aerului sa circule.
Protectia impotriva razelor UVA, UVB si UVC
Protectia impotriva rezelor mai sus mentionate este asigurata in proportie de 100% la marea majoritate a ochelarilor de ski de calitate.
Culoarea lentilelor
Culoare lentilelor ochelarilor de ski are scopul de a filtra si pune in valoare culorile din mediul inconjurator. Unii ochelari de ski au lentile forocromatice care se adapteaza diferitelor conditii de iluminare. Lentilele de culoare galbena, aurie sau cele galben-portocalii sunt indicate in conditii de ceata, furtuna, zile noroase si ajuta la o mai buna observare a eventualelor obstacole, accentuand umbrele. Lentilele de culoare maro inchis se folosesc pentru zile insorite si impreuna cu cele de culoare verde accentueaza contrastele. Cele de culoare roz accentueaza adancimea de perceptie a obiectelor iar cele gri mentin culorile in spectrul lor normal. Ochelarii de ski pot avea lentile in oglinda, lentile polarizate sau fotocromatice, tratament antizgariere si alte accesorii care le sporesc eficienta.
Ajustarea si adaptarea ochelarilor de ski
trebuie sa fie asigurata inainte de utilizare. Lentilele sferice ofera un camp mai larg de vedere periferica decat cele plate. Cu cat lentilele sunt mai mari cu atat vederea periferica este mai buna. Ochelarii de ski trebuie probati si adaptati pe casca de schi si pe fata, pentru a te asigura ca nu sunt prea stramti, nu pisca, au suficiente parti moi in toate directiile pentru fixare si pentru confort. O banda elastica cu insertii cauciucate este un plus pentru ca nu lasa ochelarii de ski sa alunece pe cap sau pe casca.