Airsoft-ul a aparut pentru prima data in Japonia. Legile japoneze sunt foarte stricte in ceea ce priveste detinerea unei arme de foc: acesta a fost lucrul care a declansat crearea de replici fidele ale armelor de foc, asa numitele replici airsoft. In acest fel, toti cei care isi achizitionau o replica airsoft puteau “simti” cum e sa tii in maini o arma (care avea caracteristici aproape identice cu armele reale: material, aspect si forma, greutate, etc). Replicile airsoft create au luat forma exacta a celor trei tipuri de arme: replici airsoft electrice, replici airsoft sniper si pistoale airsoft.
Astfel a detine o replica airsoft este un lucru perfect legal deoarece replicile airsoft folosesc munitie inofensiva: bile de plastic (sau BB’s in limbaj de specialitate).
Imediat dupa aparitia replicilor airsoft in Japonia a inceput era sportului numit airsoft. Acest sport a devenit foarte popular si in alte tari, precum cele din Europa, Statele Unite ale Americii cat si in multe altele.
Sportul numit airsoft a devenit extrem de iubit in randul persoanelor de toate varstele, de la adolescenti la foste cadre militare.
Exista mai multe tipuri de jocuri airsoft care se practica: scenarii militare (MilSim), free for all, CQB-Urban, etc.
In afara de folosirea la jocurile de airsoft, replicile airsoft sunt folosite si de catre cadrele armatei, in scop de antrenament. Printre cele mai intalnite replici airsoft folosite la antrenamentul cadrelor din armata se numara replicile sniper, pistoalele, celebra AK47 dar si replica M4.