Sfaturi pentru prima iesire iarna pe munte

Muntele este un loc fascinant dar plin de capcane si un mare aducator de frustrari novicilor in ale expeditiilor montane. Lipsa echipamentului adecvat poate transforma intr-o clipa orice admirator entuziast al privelistilor alpine intr-un pachet de nervi, tremurand de frig, ud pana la piele si care jura sa nu mai calce pe munte iarna sau vara cat traieste. Incepator sau practicant experimentat in iesirile de iarna pe munte, informatia inseamna putere iar o revizie a echipamentului si cateva sfaturi inainte de a pleca nu sunt niciodata de prisos.

Imbracamintea adecvata expeditiilor montane trebuie sa tina cont de regula celor trei straturi.

1. Stratul de baza – este cel de la piele iar rolul lui este de a prelua transpiratia si de a te mentine pe cat posibil uscat. Materialele pentru stratul de baza ar trebui sa se muleze bine pe corp, sa difuzeze bine umezeala si sa aiba un rol izolator. Cele mai folosite sunt materialele sintetice dar si lana, niciodata bumbacul pentru ca retine umezeala.

polar
polar

2. Stratul de mijloc – are rolul de a capta, mentine si distribui cat mai uniform caldura la suprafata corpului. Acest strat trebuie sa fie dintr-un material moale si calduros cum ar fi de exemplu fleece-ul sau polarul.

3. Stratul exterior – poate fi unul de tip softshell sau hardshell. Acest strat are rol de protectie impotriva intemperiilor. Geaca de tip softshell este flexibila, rezistenta la apa dar nu impermeabila. Cea de tip hardshell ofera proterctie garantata impotriva vantului, este impermeabila dar mai rigida si lasa mai putin corpul sa respire.

Bocancii de munte si parazapezile constituie o alta parte esentiala a echipamentul montan. Aceste doua elemente contribuie la mentinerea confortului la nivelul picioarelor si trebuie achizitionate impreuna pentru a fi eficiente in proportie de suta la suta.

Bocancii de munte sunt niste piese special concepute pentru potecile montane de cele mai multe ori inzapezite si greu de strabatut si au urmatoarele calitati:

– soliditate

– rezistenta la socuri

– aderenta perfecta

– impermeabilitate

– rigiditate

Parazapezile sunt niste piese atasate bocancilor care protejeaza picioarele si incaltamintea de zapada, pietris, noroi si apa. Parazapezile impiedica orice element din exterior sa patrunda in incaltaminte printr-un sistem etans de prindere si datorita faptului ca sunt impermeabile.

Parazapezile pot fi de barbati sau de dama, scurte sau lungi.

– scurte, cel mai adesea de dama, la nivelul gleznei, utilizate in conditii normale;

– normale sau lungi pana la nivelul pulpei, utilizale in conditii de zapada adanca, vreme rea sau traseu prin iarba inalta si uda.

Parazapezile au diferite sistem de inchidere: frontal, lateral sau in spate. Cel mai des folosit, dar si cel mai confortabil este cel cu inchidere frontala pentru usurinta de utilizare in conditiile in care este necesara aplicarea sau eliminarea parazapezilor cat mai rapid si eficient cu manusi voluminoase sau cu mainile inghetate, in conditii grele, in vant sau furtuna.

parazapezi
parazapezi

Materialele cele mai folosite in fabricarea parazapezilor sunt:

– Gore-Tex – acest material laminat ofera protectie superioara impotriva apei si vantului lasand totusi picioarele sa respire.

– Cordura – este un material rezistent, special conceput sa reziste conditiilor extreme cum ar fi frecarea de gheata, pietre sau roci dure.

Pentru a vedea o varietate mai mare de parazapezi va invitam sa vizitati magazinul nostru: http://www.magazinoutdoor.ro/232-parazapezi

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.