Camuflajul – necesitate sau… moft?

Istoria camuflajului

Termenul camuflaj vine din cuvantul francez “camoufler“, care inseamna “a deghiza”.
Camuflaj inseamna si a ascunde, a proteja. In traducere libera, a camufla inseamna a face in asa fel incat obiectul cu pricina sa fie ascuns vederii libere, sa poata fi distins cu dificultate.

La sfarsitul secolului XVIII, Abbott Thayer a facut o observatie importanta cu privire la animalele salbatice, observatie ce ulterior a devenit baza dezvoltarii camuflajului modern.
Dupa ce a studiat animalele salbatice, Thayer a observat faptul ca majoritatea animalelor are corpul de culoare inchisa pe spate si aproape de alb pe abdomen. Aceasta este o proprietate esentiala care a dus la dezvoltarea tipurilor de camuflaj moderne.
Gradientul de la culori inchise la culori deschise elimina senzatia vizuala de “suprafata”, facand ca obiectul ce foloseste acel gradient sa fie mai dificil de observat decat un altul care nu face uz de gradient. Corpul respectiv isi pierde calitatea “3D” si apare plat.

Camuflajul, asa cum il stim astazi, s-a nascut in anul 1915 cand armata franceza a creat o noua unitate denumita “divizia camuflaj”. Primii oameni care au fost chemati cu scopul de a crea camuflajul folosit in Primul Razboi Mondial au fost artistii plastici, evident, datorita abilitatilor lor cu privire la culori si combinarea acestora.

Principalele tipuri de camuflaj

Ideea de a reduce vizibilitatea soldatilor pe campul de lupta cu scopul de a-i proteja a dus la crearea de diferite tipuri de camuflaj.

Exista doua tipuri de camuflaj:

  • Cryptic resemblance:
  • – inseamna similiaritatea culorilor imbracamintei cu cea a mediului inconjurator

  • Disruptive coloration:
  • – inseamna folosirea de “petice de culori contrastante” neregulare, cu scopul de a deghiza, de a ascunde forma unui obiect

Dupa ce ai citit toate cele de mai sus te intrebi: “De ce as cumpara haine de camuflaj?”
Ei bine, camuflajul va rupe acea bariera a formei corpului tau si te va ajuta sa te confunzi cu mediul in care te afli.
Camuflajul este una din armele principale care ajuta animalele sa vaneze prada.
In calitate de vanator, trebuie sa poti urmari si vana un animal fara ca acesta sa iti simta prezenta, fara sa te vada. Camuflajul este singurul care iti poate oferi acest avantaj.

Cum sa aleg camuflajul potrivit?

Camuflajul trebuie intotdeauna ales in functie de mediul in care va fi purtat. Astfel, daca te afli intr-o zona cu mult verde, spre exemplu padurile din zona temperat-continentala (cum e clima Romaniei), este potrivit camuflajul woodland.
Daca vei merge intr-o zona cu nisip, unde predomina gri-ul sau maroniu-ul, atunci ti se va potrivi camuflajul desert camo.

Concluzie

Fie ca mergi la vanatoare, la pescuit, fie ca participi la un joc airsoft, intotdeauna vei avea nevoie de camuflaj. Acest lucru iti va oferi un avantaj net in fata prazii sau in fata inamicilor.

Printre principalele tipuri de camuflaj intalnite la armatele din secolul XXI se numara urmatoarele:

  • camuflaj woodland
    camuflaj woodland
  • pattern camuflaj ACU_digital
    camuflaj ACU Digital
  • pattern camuflaj desert camo
    camuflaj desert
  • camuflaj DPM
    camuflaj DPM
  • Blue camo
    Blue Camo
  • Red Camo
    Red Camo

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.