Articulatia genunchiului este un sistem complex format din muschi, oase, tendoane si ligamente, cartilaj, burse (pungi cu lichid care faciliteaza alunecarea muschilor si tendoanelor in articulatie), nervi si vase de sange. Aceasta articulatie, cea mai mare si mai solicitata din corpul uman, poate crea probleme grave atunci cand solicitarea indelungata depaseste mijloacele de protectie naturale ale organismului. Febra musculara, crampele musculare, inflamatiile componentelor genunchiului precum bursita, tenosiovita (inflamatia tendonului si a tecii acestuia) sunt cele mai frecvente neplaceri cauzate de suprasolicitarea muschilor si articulatiilor membrului inferior in timpul traseelor montane lungi si dificile.
Iata principalele cauze ale problemelor cu genunchii pentru cei care practica trekking, hiking sau alte trasee montane:
– presiunea crescuta pe suprafata articulatiei si tesuturilor genunchiului poate agrava inflamatiile deja existente dar ne constientizate ale acestei regiuni precum artrita, inflamatiile cartilajului, meniscului (lama fibroasa pozitionata intre doua suprafete articulare pentru a facilita alunecarea acestora) sau burselor.
– hiking-ul in coborare cauzeaza problemele majore articulatiei genunchiului. In urcare, muschii lucreaza intens pentru a prelua si ridica greutatea corpului dar la coborare, muschii sunt mai relaxati pentru ca gravitatia preia o parte din sarcina. Din nefericire, articulatiile sunt solicitate intens pentru a prelua socul si greutatea corpului la coborare, iar acest stress se rasfrange asupra articulatiilor genunchilor, articulatiei coapsei si gleznei producand iritatie si inflamatii. Cu cat este mai rapida coborarea cu atat impactul negativ este amplificat iar coborarea rapida duce la pierderea controlului si posibilitatea de cadere devine mult mai mare.
Prevenirea inflamatiilor genunchiului
1. Conditionarea muschilor picioarelor este o metoda sigura de prevenire a inflamatiilor. Conditionarea se face prin exercitii regulate de intarire a principalelor grupe musculare care sustin genunchii, muschii puternici avand capacitatea de a reduce presiunea si stress-ul articulatiilor.
2. Practica trasee mai scurte daca nu ai antrenamentul necesar sau daca observi ca articulatiile sunt obosite, dureroase, lipsite de elasticitate, umflate si cu temperatura crescuta; durerea, tumefierea, caldura locala crescuta, roseata si rigiditatea sunt semne clare ale inflamatiei. Nu continua traseul daca aceste semne sunt prezente. Rupturile musculare, de menisc sau de ligament sunt probleme grave care necesita un tratament de lunga durata si recuperare lenta, este mai bine sa previi decat sa tratezi.
3. Pune in bagaj niste orteze pentru genunchi pentru cazul in care articulatiile devin dureroase si inflamate si nu exista posibilitatea de oprire imediata.
4. Poarta incaltamite care absoarbe socurile, nu alerga sau sari la coborare.
5. Foloseste betele telescopice special concepute pentru hiking si trekking
Betele telescopice sunt niste tuburi din aliaj de aluminiu care se ajusteaza pe lungime pentru diferiti utilizatori, pentru diferite tipuri de teren si pentru usurinta de a fi carate in bagaj. Sunt prevazute cu manere ergonomice pentru o apucare ferma, varful este din otel carbid iar sistemele de blocare sunt foarte eficiente. Betele telescopice sunt extrem de folositoare in urcare si mai ales in coborare, trasferand mare parte din sarcina jumatatii inferioare a corpului asupra bratelor si partii superioare, eliberand articulatiile de presiuni nocive. S-au facut nenumarate studii asupra eficientei acestor bete telescopice, unul dintre ele dovedind ca o persoana normala transfera 13 tone de presiune pe ora asupra betelor telescopice pe teren plat, 28 de tone la urcare si 34 de tone la coborare. Betele telescopice ofera suport aditional si echilibru pe teren accidentat, pe zapada si gheata, in timpul traversarii unui rau plin de curenti periculosi.
Pentru o varietate de bete telescopice click aici: http://www.magazinoutdoor.ro/327-bete-telescopice