Cutitul de bucatarie

Gasirea cutitului perfect este visul oricarui bucatar amator sau profesionist. Metodele, materialele si formele cutitelor de bucatarie au evoluat mult de-a lungul istoriei. Unele metode de prelucrare a metalului,  precum metoda Damasc, se pastreaza si astazi, la 1500 de ani de la aparitia ei in Siria. Metoda de fabricare a lamelor de cutit  denumita Damasc, dupa numele orasului de origine, este utilizata in zilele noastre rezultand cele mai apreciate si mai rezistente cutite din cate exista. Aceasta metoda speciala presupune forjarea si plierea otelului de nenumarate ori, intregul proces conferind rezistenta deosebita lamelor prelucrate in acest mod.

Pentru alegerea cutitului de bucatarie perfect este necesara cunoasterea componentelor acestuia si a rolul lor special in alcatuirea ansamblului.

1. Varful cutitului – este de cele mai multe ori ascutit, taios si relativ subtire si se afla la polul opus manerului. Exista si cutite cu varful orientat in sus, varf bont, rotunjit sau fara varf. Varful este folosit in special pentru a taia alimente de dimensiuni mici, fasii subtiri, pentru a crea diverse forme care necesita precizie sau pentru realizarea unor incizii, de exemplu de-a lungul unui piept de pui care urmeaza sa fie umplut.

2. Marginea ascutita – se afla la baza lamei cutitului care se intinde de la varf pana la partea numita „calcaiul cutitului” si poate fi dreapta sau serata. Marginea ascutita este folosita pentru tocat, feliat alimente mici sau mari, mijlocul lamei fiind cel mai folosit.

cutit de bucatarie
cutit de bucatarie

3. Creasta sau coloana – se afla in partea opusa lamei ascutite si este marginea netaioasa, fina, cu margini drepte, care ofera rezistenta lamei cutitului. Aceasta parte a cutitului permite utilizatorului sa aplice presiune cu degetele sau cu palma pentru un control sporit al modului de lucru.

4. Calcaiul – este reprezentat de ultimii cativa centimetri de lama taioasa din partea opusa varfului. Este folosit pentru taierea partilor dure, groase care necesita o presiune si rezistenta mai mare, este utilizat pentru taierea rapida si de precizie cand aceasta este necesara.

5. Manerul – sustine lama si ofera echilibru si precizie cutitului. Lama este de cele mai multe ori inserata adanc in manerul cutitului si prinsa cu nituri de metal pentru sustinere. Manerul trebuie sa se potriveasca fix palmei celui care utilizeaza cutitul si sa ofere control sporit pentru utilizare eficienta. Manerul poate fi din lemn, combinatie de lemn si plastic, fibrox, cauciuc sau otel inoxidabil.

Cele mai importante calitati ale unui cutit de bucatarie sunt:

calitatea lamei – lama trebuie sa fie rezistenta la rugina, dintr-un material care nu oxideaza, ferma, cu grosime optima, mai groasa pentru taierea alimentelor dure, mai subtire pentru incizii de finete si precizie. Exista lame din otel inoxidabil, cele mai apreciate, rezistente si des utilizate, din titan, rezistente la coroziune, cu greutate mica si usor de ascutit, folosite mai ales pentru filetat, din ceramica sau oxid de zirconiu care este al doilea cel mai dur material dupa diamant. Acestea sunt casante dar isi mentin marginea ascutita de zece ori mai multa vreme decat cutitele din otel inoxidabil.

– calitatea manerului – manerul trebuie sa aiba un design ergonomic, foarte confortabil dar in acelasi timp o constructie solida si durabila. Manerele din lemn dau frumusete cutitului dar cele din cauciuc ofera retentie sporita in caz de umezeala. Manerele compozite sunt durabile chiar si in conditii extreme iar cele din otel sunt rezistente, mult utilizate dat cu retentie redusa.

Exista o varietate uriasa de cutite de bucatarie pentru cele mai diverse intrebuintari iar un bucatar ar trebui sa detina un set de baza de minim cinci cutite.

Cutitul universal sau cutitul bucatarului nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Este un cutit de bucatarie util pentru taiat legume sau carne, are o lama de aproximativ 20 de cm, usor curbata pentru facilitarea balansului si eficientizarea miscarilor.

– Cutitul „cioc de pasare” este extrem de util pentru decojirea legumelor si fructelor. Lama este scurta, 6-11 cm, curbata, flexibila, subtire si usor de utilizat.

Cutitul de paine are lama lunga si serata pentru a permite taierea preparatelor cu coaja mai tare sau a produselor de patiserie.

Cutitul pentru filetat are o lama lunga, flexibila si foarte ascutita, permite alunecarea usoara pe langa oasele pestelui si pentru a nu rupe carnea fina in timpul filetarii.

– Cutitul pentru dezosat este potrivit pentru diverse tipuri de carne si are lama dreapta sau curbata, flexibila sau rigida, mai lunga sau mai scurta, in functie de produsul pe care este utilizat.

Pe langa aceste cutite de baza mai sunt multe alte feluri de cutite de bucatarie cum ar fi: satarul, cutitul pentru rosii, cutitul pentru branza, cutitul pentru stridii, cutitul pentru produse de patiserie, cutitul pentru unt si multe altele.

Pentru a viziona o gama larga de cutite de bucatarie va invitam sa dati click aici: Cutite de bucatarie.

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.