Hidratarea in timpul excursiei

sac de hidratare
sac de hidratare

Corpul uman este format din apa in proportie de doua treimi. Asta inseamna ca, daca o persoana cantareste 70 de kilograme, corpul ei contine 46 de litri de apa. Aproximativ 70% din apa se gaseste in interiorul celulelor corpului, 20% in spatiul care inconjoara celulele si mai putin de 10% in torentul sangvin. Apa este esentiala in mentinerea sanatatii. Ea are un rol important in reglarea temperaturii, protejeaza si mentine articulatiile lubrifiate, protejeaza organe precum ficatul si rinichii si mentine digestia la parametri optimi.

Hidratarea si deshidratarea sunt inca subiecte intens dezbatute in lumea medicala. Ceea ce stim cu siguranta este ca apa se pierde in mod constant prin urina, fecale, respiratie si transpiratie si este necesara o inlocuire permanenta pentru a preveni deshidratarea. Atunci cand apa introdusa in corp echivaleaza apa excretata necesarul lichid al corpului este mentinut. O persoana sanatoasa si care nu transpira excesiv ar trebui sa bea aproximativ opt pahare de lichid pe zi (apa, ceai, sucuri de fructe, lapte, supa) pentru a se proteja impotriva pietrelor la rinichi.

Deshidratarea apare atunci cand necesarul de apa al corpului nu este satisfacut. Setea este deja un semn de deshidratare moderata dar nu reprezinta un pericol asupra sanatatii. Principalele simptomele ale deshidratarii sunt ameteala, durerea de cap, oboseala si crampele musculare. Alte simptome includ transpiratie scazuta, urina de culoare inchisa si in cantitate redusa, greata.

Necesarul de apa trebuie monitorizat in mod special la persoanele care fac exercitiu fizic prelungit, practica alpinism, sporturi de interior sau de exterior, calatoresc des in natura sau sunt expuse la caldura soarelui in mod constant. In timpul exercitiului fizic de orice fel apa se pierde rapid prin transpiratie excesiva si prin respiratia accelerata.

furtun de hidratare
furtun de hidratare

In timpul drumetiilor sau excursiilor, in special intr-un climat excesiv de cald si umed sau la mare altitudine necesarul de apa este de aproximativ un litru pe ora. Inainte de a porni in excursie este important de aflat cu exactitate sursele de apa existente pe traseu. Clasica sticla cu apa adusa de acasa in rucsac nu este cea mai buna idee in conditiile unui urcus abrupt pe o perioada de cateva ore. O sticla cu apa depozitata in rucsac poate duce la neglijarea hidratarii constante datorita disconfortului produs de necesitatea deschiderii si inchiderii rucsacului odata la 15 minute.

Achizitionarea unui sac de hidratare va rezolva cu siguranta problema hidratarii corespunzatoare in timpul excursiilor. Un sac de hidratare este un rucsac mai mic in care se gaseste un recipient pentru apa de cel putin 2.5 litri. Acest sac de hidratare contine un furtun din plastic cu dop care ajunge fix pana la gura celui care il poarta. Apa se poate bea ori de cate ori se simte nevoia prin simpla desfiletare a dopului. O cana pliabila este necesara si importanta daca vrei sa pregatesti un ceai, o ciocolata calda sau o supa in timpul excursiilor din anotimpul rece. Pe un traseu lung si anevoios se pot consuma bauturi sportive care sa refaca necesarul de electroliti (sodiu, potasiu) si care contin si carbohidrati. Alcoolul nu este recomandat in timpul exercitiului fizic deoarece deshidrateaza organismul.

Hidratarea corespunzatoare in timpul excursiilor nu este deloc un lucru de neglijat. Lipsa apei suficiente din organism si deshidratarea majora pe o perioada indelungata de timp poate provoca probleme grave si este o urgenta medicala.

Pentru o gama larga de saci de hidratare dati click aici –> http://www.magazinoutdoor.ro/69-saci-hidratare

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.