Probabil nu de putine ori ai fost pus in situatia in care lucrurile pe care voiai sa le iei cu tine pe munte s-au dovedit a fi prea multe pentru rucsacul pe care il aveai la dispozitie. Asta se datoreaza unuia din cele doua motive principale: ori rucsacul tau este prea mic (neincapator) raportat la volumul de echipament de care ai nevoie in tura pe munte, ori lucrurile au fost asezate intr-un mod nu tocmai optim in interiorul rucsacului.
In acest articol vom discuta despre cum se impacheteaza si se aseaza corect echipamentul in rucsacul de munte. Dar inainte de asta, trebuie avut in vedere modelul / marimea rucsacului pe care il vei lua cu tine in tura si perioada din an in care vei merge pe munte.
Continut articol
Capacitatea rucsacului
Capacitatea rucsacilor se masoara in litri. Asadar, este nevoie sa faci o estimare cat mai buna a volumului de echipament necesar, ca sa stii cat mai bine care este capacitatea rucsacului de care ai nevoie in turele obisnuite pe munte.
Capacitatea rucsacului recomandatat pentru ture de o zi este cuprinsa intre 25 si 40 litri, in functie de necesitatile fiecaruia, pe cand cea a unui rucsac de munte pentru ture de 3-4 zile este cuprinsa intre 45-90 litri.
Anotimpul in care mergi pe munte
In afara de volumul rucsacului tau, mai trebuie sa iei in considerare si anotimpul in care vei merge pe munte.
Daca vara echipamentul tau este mai usor, mai subtire, mai facil de impachetat (si in consecinta ai nevoie de mai putin spatiu in rucsac), atunci iarna toate hainele vor fi mai groase si implicit vor ocupa mai mult volum in rucsac .
In oricare din cele doua cazuri, este bine de stiut ca e nevoie de o husa de ploaie care sa iti protejeze intreg rucsacul de precipitatii si de umezeala.
Iti prezentam in continuare pasii de care trebuie sa tii cont cand impachetezi rucsacul pentru mers pe munte.
- sorteaza echipamentul pe categorii: inainte de a pune lucrurile in rucsac, trebuie sa stii ca este important sa sortezi echipamentul pe care il vei lua cu tine pe munte in doua categorii diferite:
lucruri de care vei avea nevoie cel mai des: lanterna frontala, manusile, bidonul cu apa, sandwich-urile
- lucruri de care vei avea nevoie cand asezi tabara: cortul, sacul de dormit, izoprenul, salteaua autogonflabila, etc
Accesul la compartimentele din rucsac:
COMPARTIMENTUL EXTERIOR
Cei mai multi rucsaci de munte sunt prevazuti cu un compariment / buzunar exterior, situat in partea de sus, care de obicei se inchide cu fermoar. In acest buzunar se introduc, de obicei, lucrurile de care vei avea nevoie cel mai des, intrucat poti avea acces usor si rapid la ele (sandwich-urile, lanterna frontala, etc) si lucrurile care sunt cele mai usoare
COMPARTIMENTUL CENTRAL
Un al doilea compartiment principal este reprezentat de compartimentul central al rucsacului, in care de obicei se introduc obiectele mai dense si mai grele (o a doua pereche de ghete de trekking, sandale, jacheta, polar de schimb, etc). La partea de jos a acestui compartiment se introduc cele mai grele obiecte pe care le ai la tine.
COMPARTIMENTUL DE LA BAZA RUCSACULUI
Acest compartiment contine, de obicei, item-urile de care vei avea nevoie doar cand instalezi tabara. Printre aceste obiecte se numara: sacul de dormit, salteaua autogonflabila, o jacheta mai groasa, etc. Orice alte obiecte de care vei avea nevoie doar pe timpul noptii pot fi introduse in acest compartiment (exceptie facand lanterna frontala, deoarece este bine sa ai intotdeauna cat mai la indemana o sursa de lumina.
Atasarea obiectelor in exteriorul rucsacului
Daca ai obiecte care nu iti incap in rucsac sau pe care vrei sa le tii la exterior, le poti agata de rucsac din partea de sus, partea de jos sau partile laterale ale acestuia. De exemplu, iti poti agata bidonul cu apa de unul din lateralele rucsacului. Trebuie tinut cont totusi ca e bine sa agati in exterior cat mai putine lucruri cu putinta, astfel incat sa nu te agati de ramurile copacilor atunci cand mergi pe potecile mai inguste.
Ultimul pas pe care il ai de facut dupa ce rucsacul tau este pregatit pentru urmatoarea tura pe munte este sa testezi felul in care ai asezat echipamentul in interior. Cum faci asta? Simplu: iei rucsacul in spate si testezi daca acesta sta confortabil in spate. Daca e nevoie, fa ajustarile inainte sa pleci in tura.