Continut articol
De ce si cum se intretin bocancii de munte
Daca vrei ca perechea ta de bocanci de munte sa aiba o durata de viata indelungata, atunci trebuie sa stii cateva aspecte foarte importante cu privire la ingrijirea si intretinerea lor.
Motivul:
La fiecare tura pe munte, bocancii tai vor acumula pe exterior (posibil si in partea interioara) particule de praf, firicele de nisip, apa, frunze, etc, iar aceste elemente reduc durata de viata a bocancilor tai. Ca sa previi acest lucru, este necesar ca atunci cand ajungi acasa dupa o tura pe munte sa ai grija ca bocancii tai sa fie curatati corespunzator, conform sfaturilor de mai jos. Practic, bocancii de munte se ingrijesc in trei etape: curatare (spalare cu o carpa umeda), uscare, impermeabilizare.
Curatare bocanci de munte
Bocancii de munte se curata neaparat dupa fiecare tura pe munte, astfel ei sa revina (pe cat posibil) la starea de dinaintea calatoriei (curati si uscati).
De retinut: bocancii nu se spala niciodata in masina de spalat. Materialele din care sunt confectionati vor fi deteriorate in interiorul masinii, iar forma bocancilor nu va mai fi cea din fabrica.
Curatare exterior bocanci:
Este recomandat ca sireturile bocancilor sa fie scoase inainte de a se incepe procesul de curatare. Sub un jet mic de apa, cu o carpa moale, indepartati toate particulele de praf, nisip, noroi de pe bocanci cat si de pe talpa.
Curatare interior bocanci:
Scoateti apoi talpa bocancilor astfel incat interiorul sa se poata usca in voie. Daca in interiorul bocancilor sunt fire de praf, nisip, etc, indepartati-le prin scuturare energica a bocancului.
Uscare bocanci de munte
Bocancii de munte se usuca intotdeauna la temperatura camerei / cea de afara. Niciodata nu expuneti bocancii la temperaturi inalte, intrucat piele si celelalte materiale din care sunt confectionati se vor deteriora rapid. Talpa din interiorul bocancilor trebuie si ea scoasa si lasata se usuce in voie la aer. Nu lasati bocancii langa o sursa de caldura (la soare in fata geamului, langa focul de tabara, pe soba, etc), intrucat un grad prea mare de caldura poate slabi adezivii folositi la lipirea materialelor din care sunt confectionati bocancii.
Daca totusi doriti sa accelerati procesul de uscare a bocancilor, folositi hartie de ziar. Aceasta se introduce in interiorul bocancilor (are proprietatea da a absorbi umezeala din interior) si se schimba o data la o ora.
Impermeabilizare bocanci de munte
Dupa ce primele doua etape din procesul de curatare a bocancilor de munte au fost terminate, urmeaza aplicarea tratamentului de impermeabilizare a bocancilor. De ce? Pentru ca pielea din care sunt confectionati are nevoie de un strat impermeabil de ceara sau alte substante concepute special pentru a oferi un strat hidrofob bocancilor.
Cu un burete special sau cu o carpa moale aplicati uniform un strat de ceara/crema si asigurati-va ca acesta ajunge in toate punctele de pe suprafata pielii.
Parcurgand toti cei trei pasi descrisi mai sus (curatare, uscare, impermeabilizare) va asigurati ca bocancii de munte vor avea o durata de viata indelungata si va vor fi un prieten de nadejde in turele dumneavoastra pe munte.