Unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in Romania, Cheile Tasnei, le-am descoperit in timpul facultatii. Sunt situate in Muntii Mehedinti, pe partea stanga a Vaii Cernei, la doar 15 km de Baile Herculane. Intrarea in traseu se face din DN67D, din dreptul Motelului Dumbrava, pe marcaj
cruce albastra.
Prima parte a traseului are rolul de a-i descuraja pe cei foarte slab antrenati. Este o urcare pieptis, prin padure, care tine in jur de o ora. Panta accentuata urca versantul grabenului Vaii Cernei.
Odata ajunsi sus, la peretele de stanca, urmam poteca in partea dreapta si ajungem la un punct de belvedere asupra vaii.
Este important de stiut ca ne aflam in Parcul National Domogled – Valea Cernei si in anumite zone precum Cheile Tasnei se poate observa foarte bine Pinul Negru de Banat (Pinus Nigra Banatica), specie inclusa in patrimoniul comunitar care creste doar in aceasta parte a tarii.
Mergem mai departe si ajungem la intrarea propriu-zisa in Cheile Tasnei. Suntem la inaltime dar coboram incet incet peretele pe o poteca bine definita. Ajungem si la firul apei care, in functie de precipitatii, poate sa existe sau nu. In perioadele secetoase apa raului Tasna se pierde in substratul calcaros.
Parcurgem cheile si incepem, din nou, sa urcam niste pante pe care aderenta bocancilor este pusa la incercare. Ajungem la o veche moara de apa pe care o lasam in partea dreapta si iesim din chei.
O sa vedeti, pe copaci, foi A4 care va imbie sa vizitati stana pana la care mai este foarte putin. Acolo puteti savura branza cu mamaliguta stand jos, pe radacinile copacilor din stana.
Dupa asa o masa incepem, cu greu, coborarea pe acelasi traseu. Din nou, aderenta bocancilor este foarte importanta. Micile portiuni de grohotis pot cauza probleme in cazul in care purtati incaltaminte neadecvata pentru munte.
Dupa un drum asa istovitor, revederea autocarelor cu care am ajuns la punctul de plecare pe traseu este un plus de energie pentru ultima parte a traseului, care consta intr-o coborare foarte abrupta.
Detalii traseu Cheile Tasnei:
Intrare pe traseu: la km 14 de Baile Herculane, de pe DN 67D
Iesire: la stana din Poiana Tasnei
Localizare: partea dreapta a riului Cerna – Muntii Mehedinti
Lungime: 3 Km
Durata: cca 3 ore
Categorie traseu: usor
Conditie fizica: normala
Logistica: bocanci de munte, rucsac, mancare, apa (sunt foarte putine surse de apa pe traseu), lanterna frontala, binoclu, aparat foto sau video
Marcaj: cruce albastra
Altitudine max: Poiana Tasnei 500 m
Obiective turistice: Cheile Tasnei, Cascada Dracului, Grota Gaura Fetei, Moara Dracului
Perioada anului in care se poate parcurge traseul: lunile martie – octombrie