Otel carbon sau otel inoxidabil?

Unul dintre cele mai populare si mai des folosite materiale de constructie la nivel mondial este otelul. Acest material este disponibil in diverse varietati, cum ar fi otel carbon (carbon steel) sau otel inoxidabil (otel inox).

Atunci cand vrei sa cumperi un cutit, unul dintre cei mai importanti factori de luat in seama este materialul din care este fabricata lama cutitului (otel carbon sau otel inox).

Exista o serie de avantaje si dezavantaje pentru ambele tipuri de otel.

Otelul carbon:


Ca regula general valabila, otelul carbon este mai dur si lama cutitului va sta ascutita mai mult timp decat in cazul unui cutit fabricat din otel inox. Vanatorii reprezinta categoria de persoane care apreciaza in mod deosebit lamele de otel carbon, pentru ca la jupuirea unui animal de dimensiuni considerabile, este nevoie de un tais foarte ascutit, care sa tina in timp.

Umezeala este unul din factorii care ajuta la aparitia petelor (oxidare) pe lamele de otel carbon. Umezeala poate insemna apa, sange de la animal, sau orice alt lichid cu care lama a luat contact. Asadar, e bine de stiut ca lama de otel carbon are nevoie de ingrijire (uscarea lamei si stergerea ei cu o carpa curata). Pastrarea lamei in teaca poate duce deasemenea la formarea umezelii in interiorul acesteia, fapt ce va ajuta, evident, la oxidare. Va recomandam sa nu pastrati cutitul (cu lama de otel carbon) in teaca decat atunci cand sunteti in natura si il folositi.

Exista mai multe tipuri de otel carbon:

  • Low carbon steel (otel cu continut redus de carbon): aceste contine intre 0,16% – 0.29% carbon. Aceasta varietate de otel carbon este larg raspandita, datorata in principal costului redus al materei prime. Otelul cu continut redus de carbon are durabilitate scazuta.
  • Medium steel:  (otel cu continut mediu de carbon: 0,30% – 0,59% carbon). Un al doilea tip notabil de otel este otelul cu continut mediu de carbon, avand ca principal avantaj faptul ca este rezistent la rupere. Este folosit la construirea de componente metalice pentru structurile de proportii.
  • High carbon steel: (otel cu continut ridicat de carbon: 0,6% – 0,99%). Contine 0,8% carbon (in medie). Acest tip de otel este foarte puternic, fiind folosit la manufacturarea de sarme (fire) si arcuri ultra-rezistente.

Otelul inox:


Este cunoscut sub numele de otel inoxidabil, iar principalul sau avantaj ca si material este faptul ca nu oxideaza (nu rugineste).

Cutitele din otel inoxidabil tind sa aiba un pret de vanzare mai mare, datorat faptului ca la fabricarea acestora este nevoie de o serie procese care transforma otelul intr-unul inoxidabil.

Comparativ cu otelul carbon, cutitele fabricate din otel inoxidabil isi pastreaza taisul pentru o perioada mai scurta de timp, crescand astfel frecventa cu care trebuie ascutite.

Mai toate brandurile care produc cutite apeleaza la ambele tipuri de oteluri la procesul de fabricare (atat otel carbon cat si otel inox) pentru a satisface cerintele tuturor clientilor.

Dintre cutitele care se gasesc in ambele versiuni amintim:

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.