Rucsacul de munte si impachetarea bagajului

Succesul sau esecul unei iesiri pe munte depinde in mare parte de timpul alocat planificarii excursiei si de atentia la detalii. Inainte de a incepe impachetarea bagajului trebuie sa stim cu precizie urmatoarele lucruri:

– locatia spre care ne indreptam;

– numarul de persoane participante la expeditie;

– anotimpul;

– scopul si durata iesirii, o simpla plimbare de relaxare de cateva ore sau practicarea unor sporturi montane precum trekking, alpinism, rock climbing, ski care dureaza cateva zile sau mai mult;

– unde vom dormi;

– ce si unde vom manca;

– hidratarea pe timpul excursiei;

– care este cea mai apropiata unitate sanitara in functie de locatia acesteia pregatirea pachetului de prim-ajutor.

Dupa stabilirea acestor detalii si in functie de fiecare dintre ele vom achizitiona si impacheta un rucsac. Achizitionarea rucsacului este primul pas concret in vederea calatoriei. De calitatea si dimensiunea acestuia depinde confortul si siguranta noastra si a celorlalti. Exista mai multe categorii de rucsacuri si acestea sunt dupa cum urmeaza:

rucsaci munte 30-50 litri: pentru iesiri de 1-2 zile, cu un volum de 30 litri si greutatea de incarcare de 10-12 kg;

rucsac 30 litri
rucsac 30 litri

rucsaci munte 50-70 litri: pentru transportat echipament necesar iesirilor de mai multe zile, cu un volum de 50-60 litri si greutate de incarcare de 20 kg;

rucsac 50 litri
rucsac 50 litri

rucsaci munte pentru expeditii montane lungi, cu volum de 70-80 litri si greutate de incarcare de 30kg sau mai mult.

rucsac 75 litri
rucsac 75 litri

Fiecare rucsac are un design special creat pentru confortul si siguranta purtatorului, pentru repartizarea eficienta a greutatii si pentru impachetarea si umplerea cat mai eficienta a spatiului disponibil. Posibilitatea atasarii diferitelor piese de echipament precum bete de trekking, coltari, piolet, necesare sporturilor pe munte, inchiderea de zapada si husa de ploaie sunt elemente absolut necesare oricarui rucsac de munte.

Echipamentul de munte si impachetarea rucsacului

Asa cum am mai mentionat, echipamentul necesar pe munte depinde de locatie, anotimp si durata expeditiei. Impachetarea rucsacului se face de jos in sus dupa cum urmeaza.

Partea cea mai de jos a rucsacului este locul ideal pentru lucrurile de care nu ai nevoie pana seara la culcare, haine de dormit, fata de perna, sac de dormit si alte lucruri necesare pentru noapte, cu exceptia lanternei care nu trebuie plasata niciodata in partea de jos pentru ca poti avea nevoie de ea oricand.

In partea centrala a rucsacului trebuie plasate obiectele grele, nici foarte sus nici prea jos pentru a mentine centrul de greutate cat mai bine posibil. Obiectele grele plasate in partea de jos vor face rucsacul sa atarne iar prea sus sa devieze intr-o parte sau in alta. Mancarea, rezerva de apa ai obiectele pentru gatit pot intra in aceasta categorie. Pentru stabilizarea obiectelor grele se vor plasa alte obiecte maleabile, moi si usoare de jur imprejur cum ar fi parti textile ale cortului, geaca de ploaie si altele.

In partea de sus si in buzunarele laterale  vor fi plasate obiecte de necesitate imediata cum ar fi lanterna de cap, kit-ul de prim ajutor, GPS, crema de protectie solara, ochelarii de soare, cate ceva de mancare pentru drum, accesorii necesare in caz de ploaie, obiecte de igiena, un prosop.

Dupa terminarea impachetarii rucsacului acesta ar trebui sa fie strans si bine inchegat, echilibrat pe spate si pe coapse, stabil si predictibil in timpul mersului.

Pentru a vizualiza o mai mare varietate de rucsacuri de munte va invitam in magazinul nostru: http://www.magazinoutdoor.ro/rucsaci

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.