Basicile si bataturile dureroase constituie raspunsul direct al organismului uman si modalitatea lui de a se apara fata de o agresiune venita din exterior. Agresiunea poate fi sub forma de arsura a pielii, frecare excesiva in mediu umed si inchis, presiune repetata intr-un anume punct provocata de incaltamitea noua sau prea stramta sau de un obiect strain aflat in interiorul incaltamintei fie el pietris sau nisip. Lichidul limfatic se aduna sub straturile pielii sub forma unei basici, ca un fel de plasture natural, pentru a proteja si elimina presiunea din zona agresata.
Basicile si bataturile sunt provocate de urmatorii trei factori:
– Caldura excesiva
– Umezeala excesiva
– Frecare permanenta si localizata
Iata cateva sfaturi utile pentru prevenirea si tratarea basicilor si bataturilor:
1. Trateaza orice infectie a pielii picioarelor, fie ea fungica sau de alta natura, orice unghie incarnata, orice batatura veche inainte de a pleca pe munte, mai ales daca planuiesti sa parcurgi niste trasee lungi si dificile.
2. Poarta bocancii noi de cateva ori inainte de a pleca pe munte. Chiar si bocancii mai vechi trebuiesc repurtati si reacomodati daca nu i-ai purtat de vara trecuta.
3. Cumpara bocanci rezistenti la apa pentru a tine umezeala la distanta, dar care lasa picioarele sa respire, pentru a permite transpiratiei sa se evapore. Umezeala este mediul ideal pentru producerea basicilor. Bocancii ar trebui sa aiba o margine inalta si relativ fixa pentru a nu permite pietrisului sa intre in interior.
4. Poarta numai sosete curate, uscate si moi, fara cusaturi care sa produca frecare excesiva. Este recomandat sa ai mai multe perechi de sosete care sa fie schimbate imediat ce se instaleaza umezeala.
5. Acorda picioarelor perioade cat mai dese pentru aerisire si odihna pentru a le mentine curate si uscate. Spalarea si racorirea picioarelor intr-un rau de munte, daca este disponibil, este binevenita cu conditia ca sa umezeala sa fie indepartata in totalitate inainte de a te incalta din nou cu bocanci.
6. Daca simti presiune si caldura constanta pe o zona anume, aplica un plasture cu silicon inainte de a se forma batatura sau chiar basica. Verifica bocancii de nisip, pietricele si incearca sa localizezi exact zona de presiune pentru aplicarea cat mai exacta a plasturelui.
Tratamentul basicilor
– Daca basica este intacta, plina cu lichid, trebuie sparta dintr-o parte cu un ac steril si lasata sa se usuce putin dupa drenajul lichidului.
– Daca basica este deja rupta, taie cu atentie pielea care atarna, trateaza zona cu antiseptic si aplica un bandaj.
– Lasa basica drenata sau rupta sa se usuce si sa se intareasca la aer cat mai mult posibil.
– Verifica zona la fiecare popas, aeriseste partea afectata cat mai mult posibil, mentine igiena si aplica antiseptice si bandaje curate pentru a preveni infectia.
– Basicile mari si adanci, care afecteaza mai mult de cateva straturi ale pielii, pline cu lichid sangeriu, nu trebuie sparte ci mentinute intacte si monitorizate pana exista posibilitatea unui tratament de specialitate.
Persoanele sedentare, excursionistii neexperimentati, cei care nu au informatiile necesare atunci cand achizitioneaza bocanci, persoanele care cu pielea picioarelor sensibila, moale, neexersata si lipsita de elasticitate sunt predispuse la aparitia rapida a unor basici care pot strica orice vacanta. Pregatirea pentru o excursie pe munte se face cu mult timp inainte de plecare.
Va invitam sa vizionati o varietate de bocanci in magazinul nostru: http://www.magazinoutdoor.ro/304-bocanci