Steagul Romaniei

Steagul este un simbol si un mod de comunicare a identitatii unui stat, provincii sau teritoriu aflat sub o anume forma de guvernare. Cel mai vechi steag textil, descoperit in Egipt, apartine imperiului Roman si dateaza din secolul trei inainte de Hristos. Folosirea la scara globala a steagului din panza cu anumite reprezentari grafice pentru definirea specifica a tarilor este de data mai recenta, secolul 18 fiind cel mai probabil perioada de inceput a acestei practici. Astazi, crearea si afisarea unui steag este o practica foarte comuna pentru multe grupuri, institutii, minoritati sau religii care doresc sa-si exprime identitatea sau apartenenta la anumite categorii sociale.

Drapelul Romaniei are o istorie indelungata si a fost adaptat, schimbat si transformat de foarte multe ori de-a lungul diferitelor perioade ale tarii. Culorile rosu, galben si albastru se regasesc pe multe documente emise de Mihai Viteazul desi Romania nu era un stat de sine statator la acea vreme. Aceleasi culori apar in picturile reprezentand Rascoala lui Tudor Vladimirescu, ele capatand in acea perioada si semnificatia de „libertate” (albastrul cerului), „dreptate” (galbenul ogoarelor) si „fratie” (rosul sangelui).

Revolutia de la 1848 a dus la adoptarea prin decret a unui drapel in Tara Romaneasca, insemn care s-a raspandit rapid in Ardeal si Moldova si a fost preluat de studentii romani din Paris care au salutat astfel unirea Moldovei cu Muntenia. Culorile steagului erau dispuse initial pe orizontala cu albastrul sus, galben in mijloc si rosul in jos, avand inscriptionata pe mijloc deviza „Dreptate Fratie”, dar au fost schimbate pe verticala dupa model francez, avand albastrul la lance, apoi galben si rosul fluturand in vant. Infrangerea revolutiei a dus la o schimbarea a steagului, la insemnele actuale, albastru, galben si rosul pe verticala revenindu-se in 1867 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

drapel 1848
drapel 1848

In perioada 1867-1948 Romania a pastrat constant simbolul national sub forma steagului tricolor in culorile albastru, galben si rosu dispuse pe verticala.

Odata cu transformarea Romaniei in republica, in 1948 au fost eliminate insemnele regale ale tarii iar drapelul a primit o stema „înfățișată prin: un tractor, un grup de trei furnale pe câmpul unui soare care răsare, înconjurat de o înmănunchiere de spice de grâu, legate de o panglică având inscripția Republica Populară Română și inițialele R. P. R. la capătul spicelor”.

steag romanesc 1948
steag romanesc 1948

Astazi, Romania a revenit la drapelul initial, stema din perioada comunista fiind taiata in timpul Revolutiei din 1989 cand steagurile aveau o gaura in mijloc facuta prin eliminarea stemei, ca semn al eliberarii si revolutiei anticomuniste.

Romania sarbatoreste incepand din 1998, pe data de 26 iunie in fiecare an Ziua Drapelului National. In 2013 Romania a batut un nou record, desfasurand cel mai mare drapel al Romaniei pe aerodromul Clinceni pe data de 27 mai, steagul acoperind astfel o suprafata de 79 m².

Romania are steagul asemanator cu cel al Ciadului si Andorrei, aceasta fiind doar o coincidenta. De altfel rosul este cea mai populara culoare, intalnita pe 75% din steagurile internationale existente astazi, albul fiind intalnit in proportie de 70% si albastrul aparand cam in 50% din cazuri.

Arborarea in permanenta a steagului Romaniei este obligatorie pentru institutiile publice, aeroporturile internationale, punctele de trecere a frontierei si institutiile de invatamant.

Este deasemeni necesara arborarea temporara a drapelului in anumite locuri publice cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei si cu ocazia altor festivitati de importanta nationala.

Daca doriti sa vizionati o gama variata de steaguri va invitam in magazinul nostru: http://www.magazinoutdoor.ro/36-steaguri

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.