De cele mai multe ori nu realizam cat de neajutorati si dependenti de tehnologie suntem pana cand cele mai de baza abilitati de supravietuire ne sunt puse la incercare intr-un fel sau altul. Capacitatea umana de supravietuire in salbaticie se diminueaza direct proportional cu cresterea nivelului de tehnologizare al planetei. Daca bunicii nostri stiau sa construiasca un foc, sa deosebeasca plantele si copacii, sa vaneze si sa pescuiasca fara probleme, putini din noua generatie mai stiu si mai au nevoie de asa ceva in mod constant.
In eventualele cazuri in care ne mai aventuram in paduri, la munte sau la vanatoare trebuie sa stim niste lucruri de baza privitoare la supravietuire si sa avem asupra noastra niste unelte ajutatoare.
Cele 6 tehnici de baza pentru supravietuire sunt: atitudine, adapost, apa, aprinderea focului, alimente, ajutor.
1. Atitudinea mentala face de cele mai multe ori diferenta intre viata si moarte. Panica impiedica formarea unui plan de supravietuire si aplicarea lui. Exista o regula a celor trei, care pusa in aplicare, cu o atitudine pozitiva, da rezultate bune.
Regula de prioritizare sau planul celor trei este:
– 3 minute fara aer
– 3 ore fara adapost (mai ales in caz de umezeala si frig)
– 3 zile fara apa
– 3 saptamani fara mancare
2. Adapostul este esential pentru prevenirea hipotermiei. Un adapost improvizat nu necesita abilitati deosebite ci doar o atitudine pozitiva. O pestera poate fi un adapost bun. Pentru construirea unui adapost trebuie sa tinem cont de:
– Locatie (departe de locuri periculoase, aproape de o sursa de materiale)
– Izolatie (fata de apa, vant)
– Sursa de caldura (foc sau doar caldura corpului)
– Dimensiune (pentru o persoana sau un grup)
3. Apa este un element important in planul de supravietuire. Este indicat sa avem mereu la indemana niste pastile de purificare a apei sau sa fierbem apa de baut. Cele mai multe surse de apa nu sunt sigure si pot contine patogeni periculosi. Roua, apa de ploaie, apa din raurile inalte de munte sau cea rezultata din topirea zapezii poate fi consumata fara probleme. Apa statuta este periculoasa.
4. Aprinderea focului se poate face destul de usor daca avem la indemana niste vata imbibata in ceara sau vaselina, niste chibrituri uscate si niste unelte de baza pentru cioplit lemne. Un cutit de supravietuire cu amnar ascuns in maner este unealta de care nu trebuie sa va despartiti oricand plecati in natura. Cutitele de supravietuire functioneaza si in conditii de umezeala, cu ele puteti taia surcele si aprinde focul, curata peste si taia mancare. Cutitul de supravietuire este unealta ideala in conditii dificile.
5. Alimentele uscate si bogate in calorii nu trebuie sa lipseasca din rucsacul oricarui excursionist. Cunostintele de baza in domeniul plantelor comestibile pot fi de mare ajutor. Nu consumati decat plantele de care sunteti absolut siguri ca nu contin elemente toxice. Amintiti-va ca puteti supravietui fara mancare timp de trei saptamani asa ca alegeti radacini, frunze, flori si fructe sigure, vanati animale mici sau pescuiti daca aveti la dispozitie cele necesare.
Exista cutite de supravietuire care contin ace de pescuit, fir de pescuit, chibrituri, pansament in manerul cutitului. Le puteti achizitiona inainte de plecarea in excursie.
6. Ajutorul si semnalizarea pentru ajutor se poate face prin:
-semnale cu fum, plasate strategic pe inaltimi pentru a fi vizibile;
-semnale cu oglinzi, care pot fi vazute in noaptea cu luna sunt mai eficiente decat semnalele luminoase de la lanterne;
Antrenamentul pentru supravietuire se face zi de zi pentru dezvoltarea unor abilitati folositoare in caz de nevoie.
Pentru o gama variata de cutite de supravietuire va invitam in magazinul nostru: http://www.magazinoutdoor.ro/268-cutite-supravietuire