Camuflajul este un mod de a te amesteca in culorile, texturile si modelele mediului inconjurator, o modalitate de a te ascunde in plina vedere cu ajutorul unui costum special. Camuflajul poate avea rol ofensiv sau defensiv. El poate fi folosit de pradator sau de dusman ca element surpriza inainte de atac. Animalele se pot adapta foarte usor mediului in care se afla prin schimbarea culorii pielii in scopul de a ramane nevazute de alti pradatori sau ca modalitate sigura de atac.Oamenii au adaptat aceasta abilitate a animalelor de a se transforma dupa necesitate si in functie de mediu si au dezvoltat costume de camuflaj cu un design din ce in ce mai intricat si mai specializat.
Exista mai multe tipuri de camuflaj:
– camuflaj pentru vanatoare
– camuflaj pentru pescuit
– camuflaj folosit in scop militar
Camuflajul pentru vanatoare trebuie sa reflecte automat tipul de animal vanat, terenul unde va avea loc vanatoarea, anotimpul si tipul de arma folosita. La fel ca si hainele normale, costumele de camuflaj sunt create pentru diferite necesitati. Unele pot fi purtate cand afara este cald iar altele sunt create pentru a tine de cald. Costumele special izolate sunt facute pentru a tine de cald in timpul vanatorii de elani care are loc la mijlocul iernii. Costumului izolator i se mai pot adauga elemente impermeabile care sa nu permita apei sa patrunda inauntru. Costumul de camuflaj poate avea un sistem pentru oprirea mirosului fiind foarte util la vanatoarea de animale mari.
Camuflajul pentru vanatoare este diferit in functie de terenul abordat:
– camuflaj pentru vanatoarea in padure
– camuflaj pentru vanatoarea in camp deschis
– camuflaj pentru vanatoarea in mlastini
– camuflaj pentru vanatoarea in munti si pe timp de iarna
Camuflajul pentru pescuit trebuie sa fie cat mai aproape de culorile apei si ale tarmului. Multa vreme s-a crezut ca pestii nu disting culorile foarte exact, dar folosirea unui costum adecvat a dovedit ca pescuitul este mult mai eficient daca pescarul foloseste culori cat mai apropiate de cele ale mediului in care se afla.
Camuflajul militar joaca un rol crucial in manevrele armate. Acest tip de camuflaj se bazeaza foarte mult pe perceptia creierului asupra mediului inconjurator. Creierul uman percepe automat un grup de copaci ca fiind o padure. La prima vedere persoanele camuflate in acea padure nu pot fi distinse. Mirajul creat de camuflaj nu poate fi stricat decat daca persoanele mascate fac anumite miscari bruste sau nu sunt atente.
Pentru vanatori si pescari aceste costume de camuflaj fac vanatoarea, respectiv pescuitul, mai eficiente si mai sigure. Costumele sunt rezistente la foc, au cagula si plasa de protectie pentru fata si sunt compuse din mai multe piese importante: jacheta cu elastic in talie si snur de strangere in jurul fetei, pantaloni cu elastic in talie si la nivelul gleznelor.
Pentru mai multe informatii si optiuni legate de costumele de camuflaj va invitam aici: http://www.magazinoutdoor.ro/151-costume-camuflaj