Daca esti in cautarea de informatii cu privire la factorii care influenteaza calitatea unui sac de dormit, atunci ai ajuns pe pagina potrivita. Te invitam sa citesti mai jos sfaturile noastre.
1. TEMPERATURA DE CONFORT
De departe cel mai important factor pe care trebuie sa il iei in considerare cand iti alegi sacul de dormit potrivit pentru tine este temperatura de confort. De multe ori poate fi dificil sa faci o alegere buna raportata la acest parametru, intrucat temperatura de afara este influentata de o multitudine de factori si aceasta poate varia de la zi la zi.
Un prim pas ar fi sa incepi cu temperatura medie exterioara din anotimpul in care vei dormi la cort. Daca vei dormi pe plaja la mare cu siguranta vei avea parte de o temperatura cu mult mai mare decat in cazul in care vei dormi la munte la o altitudine de 1000-1500 metri.
Un al doilea pas de facut atunci cand alegi temperatura optima de confort pentru tine este faptul ca este recomandat sa tii cont de modul in care te afecteaza pe tine temperaturile scazute. Sunt persoane care suporta mai bine frigul de peste noapte, in consecinta temperatura de confort a sacului de dormit pe care il vor alege aceste persoane va fi un pic mai ridicata. Daca stii ca esti friguros atunci va trebui sa alegi un sac de dormit care are temperatura de confort mai scazuta (adica iti va oferi confort chiar si in cazul in care temperatura exterioara pe timpul noptii este mai scazuta).
Alti factori care ar trebui sa iti influenteze alegerea temperaturii de confort a sacului de dormit:
- sexul: pentru femei se recomanda alegerea unui sac de dormit cu o temperatura de confort mai scazuta, intrucat, in general, femeile au masa corporala mai mica decat barbatii si in consecinta simt frigul mai mult decat acestia
- varsta (adult vs. copil): copiii sunt de obicei mai sensibili decat adultii, asadar sacii de dormit pentru copii ar trebui sa aiba temperatura de confort mai scazuta decat sacul de dormit pentru adulti
2. ALTITUDINEA
Un alt factor decizional important in procesul de alegere a unui sac de dormit potrivit pentru tine este altitudinea la care iti vei petrece majoritatea noptilor la cort, in sacul de dormit. Daca preferi sa stai cu cortul la altitudini mai mari (la munte) trebuie sa stii ca temperaturile medii sunt mai scazute decat cele de la campie sau de la mare. In consecinta, un sac de dormit pentru relieful muntos ar trebui sa aiba temperatura de confort mai scazuta decat un sac de dormit pe care il vei folosi in cort la campie sau la mare.
3. GREUTATEA SACULUI DE DORMIT
Atunci cand mergi pe munte si sacul de dormit face parte din obiectele carate in rucsac, va trebui sa tii cont de faptul ca greutatea totala a rucsacului influenteaza in mod direct starea de spirit si nivelul de energie pe care il ai in timpul drumetiei. Asadar, un sac de dormit cu o greutate cat mai mica iti va face viata mai usoara in timpul turei pe munte.
In acelasi timp, pentru o alta categorie de persoane (cei care merg cu masina pana la locul de campare), factorul greutate nu este unul atat de important, asa ca parametrii precum marimea sacului de dormit, forma acestuia (tip mumie, dreptunghiular) vor fi factori demni de luat in seama.