Trasee montane scurte: “Gura Bucurei – Lacul Bucura” si “Circuitul Cetatilor Ponorului”

Lanturile muntoase din Romania ofera o varietate extraordinara de trasee montane pentru turisti de toate varstele si pentru toate nivelurile de experienta si de conditie fizica posibile. Oriunde ne-am situa, din Moldova pana in Ardeal avem la dispozitie trasee montane care iti taie respiratia prin frumusetea privelistilor naturale. In Carpatii Orientali avem Lacul Rosu si Cheile Bicazului, una din multele atractii turistice ale Moldovei si Bucovinei, In Carpatii Meridionali domina varfurile cele mai inalte ale Romaniei, soseaua Transfagarasan, Parcul National Retezat si lacurile glaciare din zona, iar in Carpatii Occidentali exista pesteri de o frumusete aparte, Pestera Ursilor, Scarisoara si Cetatile Ponorului, mai la nord de muntii Bihor.

In continuare va prezentam cateva trasee montane scurte si de dificultate medie pe care le puteti parcurge.

1. Traseu Gura Bucurei – Lacul Bucura, Parcul National Retezat din Muntii Retezat

Pana la Gura Bucurei se poate ajunge cu masina, iar de acolo incepe traseul care dureaza aproximativ 3 ore si care duce la cel mai mare lac glaciar din Romania, Lacul Bucura. Traseul este bine marcat cu banda albastra sau cu cruce rosie si este accesibil si iarna iar privelistile sunt de o frumusete rara. Pe parcursul traseului, dupa un urcus de cateva ore se vor putea vedea in toata spendoarea lor Lacurile Lia, Ana si apoi Bucura. De la Lacul Bucura, care ofera si loc de campare, pleaca foarte multe trasee montane din Retezat cum ar fi Lacul Bucura-Varful Retezat, traseu de 3-4 ore dar periculos iarna, Lacul Bucura-Lacul Zanoaga, 3-4 ore, si altele.

Lacul Bucura
Lacul Bucura

Daca doriti sa campati la Lacul Bucura aveti nevoie de un cort rezistent pentru ca vantul sufla cu putere, de lanterne de cap, eventual un briceag, de hrana suficienta, pentru ca cea mai apropiata cabana este situata la 3 ore distanta. Apa de la un izvor de munte este la dispozitie.

2. Circuitul Cetatilor Ponorului, Muntii Apuseni

Complexul Cetatile Ponorului este o lume aparte care merita vizitata cu orice pret desi traseul poate dura in jur de 4 ore si are portiuni mai dificile. Declarata Rezervatie Naturala si apoi Fenomen al Naturii complexul de pesteri, stanci si portaluri are un farmec deosebit si o atractie aparte care nu pot fi explicate sau descrise decat de catre cei care au ajuns acolo. Circuitul este marcat cu punct albastru si pleaca de la Cabana Padis sau Campingul Glavoi are o lungime de 12 km si este interzis iarna.

Cetatile Ponorului
Cetatile Ponorului

Pestera Cetatile Ponorului are o lungime de aproximativ 2 km si un rau subteran considerat de unii cel mai mare rau subteran din tara care curge in cascade formand valtori impresionante. In zona se pot vizita Balcoanele, Ghetarul Focul Viu, al treilea ca marime din Romania, Pestera Cetatea Radesei si multe alte frumuseti naturale rare. Tot aici se pot vedea plante rare si fenomene vegetale unice in Europa.

Pentru vizitarea pesterilor aveti nevoie de lanterne frontale (de cap), de incaltaminte adecvata zonelor montane, de un briceag, rucsac rezistent si incapator, saci de hidratare si rezistenta fizica.

Pentru o gama variata de echipament necesar expeditiilor montane lungi sau scurte va invitam aici: http://www.magazinoutdoor.ro/

Cat de bun a fost acest articol? Da click pe stelute pentru a vota.